AIRBLAST ABDH-5000

Légnedvesség-mentesítő egységAz AIRBLAST ABDH 5000-as egység kültéri használatra lett tervezve.

Fontosabb tulajdonságai:

 • Extra időjárásálló tető;
 • Extra erős alapkeret, minden sarokban acél rudakkal megerősítve;
 • Rácsok vannak a technológiai és a reaktiválási levegő beömlő nyílásánál (ezek a rácsok csökkentik a levegő sebességét és ezáltal csökkentik a kikondenzált vízcseppeknek a szűrőkbe kerülésének veszélyét.);
 • 600 Pa külső nyomás áll rendelkezésre a száraz levegőben(szíjhajtású radiális ventilátor);
 • Speciális ajtótömítés minden nyíló felületnél;
 • Külső kapcsolók megfelelő védelemmel;
 • Porfestékkel ellátott külső a kültéri igénybevételhez.Az AIRBLAST légnedvesség-mentesítő akár 100%-os relatív páratartalmú levegő szárítására is használható, - 30 oC-tól egészen + 40 oC -ig.

Alkalmazás

Az alkalmazás számos területen történhet, nagyon széles körűen. Néhány példa rá:

 • tartályok belső felület-előkészítésénél és festésénél;
 • szállítások esetén állandó és időszakos alkalmazással;
 • termelő folyamatok során a nedvesség szabályzására;
 • párás környezetben a klimatikus viszonyok javítására.

A működtetés mikéntje

A légnedvesség-mentesítő két légárammal dogozik.
Egy nagy levegő árammal, amiből a nedvességet el kell távolítani (értsd: csökkenteni - a ford. megj.) és egy kisebb levegő árammal, ami a szikkasztó rotorjában lévő nedvesség eltávolítására szolgál.
A nedvességmentesítő belsejében lévő két ventilátor állítja elő a légáramokat, amelyek a szikkasztó rotoron keresztül áramlanak ellenkező irányban.
A nagy volumenű, technológiai levegő áthalad a lassan forgó szilikagél rotoron. A szilikagél higroszkópos tulajdonságú anyag, amely képes a levegőben levő vízgőz abszorbeálására.
Amint áthalad a rotoron, a levegő nedvességtartalma csökken, miközben a rotor anyagának nedvességtartalma nő. A rotort elhagyva a száraz levegő abba a térbe, technológiai folyamatba lép, amelyet szárítani kívánunk.
Az abszorpciós folyamat - 30oC-tól egészen + 40oC -ig alkalmazható. A kisebb légáram, a reaktív levegő árama, abszorbeálja a szilikagél rotor nedvességtartalmát. Ennek a reaktiválásnak a részeként a levegő a rotor öblítő szektorába lép, ezáltal lehűti a rotor anyagát és ezzel párhuzamosan megnöveli a reaktiváló levegő hőmérsékletét. A reaktiváló levegő megmaradó hányada egy by-passzon keresztül összekeveredik az öblítő szektorból kilépő levegővel. Ez az előmelegített levegő tovább növeli a levegő hőmérsékletét, amit egy melegítő idézett elő, egészen 120oC -ig. Amint a reaktivált levegő áthalad a rotoron, ellentétes irányban a száraz levegővel, csökkenteni fogja a rotor anyagának nedvességtartalmát. A reaktiváló levegő úgy hagyja el a szikkasztót, mint meleg, nedves levegő, ami aztán kikerül a szabadba.

Teljesítmény

A teljesítmény ábra ad információt arról, hogy mennyire képes a nedvességmentesítő csökkenteni a belépő levegő páratartalmát.
Hogyan használjuk ezt a diagramot?

 • határozzuk meg a szikkasztani kívánt levegő abszolút nedvességtartalmát g/kg-ban - keressük ki ezt az értéket a diagram vízszintes tengelyén,
 • ettől a ponttól haladjunk felfelé a diagramon egészen a szikkasztani kívánt levegő hőmérsékletéig,
 • ettől a ponttól haladjuk egyenesen balra a diagramon és olvassuk le a szikkasztóból kapott száraz levegő abszolút víztartalmát,
 • ahhoz, hogy megállapítsuk a szikkasztó eljárás által előidézett hőmérséklet emelkedést, haladjunk felfele a diagramon a csúcsig, majd jobbra. Olvassuk le a levegő hőmérsékletének emelkedését.

A szikkasztó egység az alábbi részekből áll:

Burkolat

A szikkasztó standardként felületkezelt lágy acélból készül. Az alsó keret elég kemény ahhoz, hogy a szikkasztót targoncával lehessen mozgatni az alkalmazás helyszínén. A lemezek alucinkből készültek és a külső oldaluk festett. A karban tartási célra használatosak sarokvassal vannak ellátva, a könnyebb hozzáférés végett.

Rotor

A szikkasztónak van egy forgó rotorja, ami szárító anyagból készült. A rotor egy hullámlemezből és lapos, hőálló lemezből álló mátrixból áll, ami a szikkasztó szilikagélt foglalja magában.
Ez a mátrix nagymennyiségű vájatot biztosít a rotoron keresztül , amely igen nagy felületet ad a nedvességnek kis térfogatban történő megkötésére. A rotort úgy készítik, hogy ellenálljon a vízgőzzel telített levegőnek anélkül, hogy károsodna. Ez azt jelenti, hogy a rotor egy előhűtött csőkígyóval együtt alkalmazható. Továbbá a rotor még akkor sem károsodik, ha a ventillátor, vagy a reaktivátor melegítő egysége üzem közben meghibásodik. A rotor ellenálló ütéssel szemben és nem gyúlékony.

Rotor-meghajtó rendszer

A rotor lassú forgása egy elektromos meghajtó motor és szíjáttét segítségével biztosított. A szíj a rotor külső peremére ül rá és a meghajtó motoron lévő csiga hajtja meg.
A szíjfeszítő egység helyén tartja a szíjat úgy, hogy az ne csúszhasson meg. A meghajtó rendszer működtetése és a forgási irány megfelelősége a homlokfalon lévő panelről ellenőrizhető.

Rotor csapágyak

A rotor központi kerékagya golyós csapágyon van elhelyezve. A rotor tengelye saválló acél.

Rotor tömítés

A külső tömítések nemez típusúak és önbeállóra csúszó tőmítésként vannak tervezve, amelyet a rotor peremére szerelnek. A radiális tömítések önbeálló teflon tömítések.

Szűrők

A szikkasztónak két különálló szűrő egysége van. Az egyik a technológiai levegő belépő csonkjában, míg a másik a reaktiváló levegő belépő csonkjában. A szűrők zsák típusúak.

A technológiai és a reaktiváló levegő ventillátorai

A ventillátorok közvetlen radiális meghajtásúak, három fázisú, standard motorral, amely IP 54-es osztályú, az ISO F szerint.

A reaktiváló levegő fűtőegysége

Az elektromos reaktiváló fűtő egység 3 fűtő részből áll. Igény esetén a szikkasztó rendelhető gőzfűtés, vagy melegvizes, vagy épen LPG fűtőegységgel is.

Elektromos panel

Az elektromos panel a szikkasztónak egy elkülönített terébe van telepítve. A kapcsolók és a jelző műszerek az elektromos panel homlokfalára vannak szerelve, egy védő üveg mögé.


    Vissza