VIXEN

Ajánlat nedves technológiájú szemcseszóró gépre

 

I. AZ AJÁNLAT MŰSZAKI TARTALMA

1.1. A nedves szemcseszórás hatás-mechanizmusa

Hagyományos szemcseszórás

Gyöngy- és söréttel való szórás

Nedves szemcseszórás

A harmadik képen látható illusztráció mutatja a nedves szemcseszórás mechanizmusát, ahol a szemcsék által felhasított film tovább hasad a folyadék nyomóhatása révén, és így ugyanolyan hatékonyságú tisztítás, de a felületet kevésbé igénybe vevő folyamat biztosítható.
A koptató közeg visszaverődése lényegesen kisebb a folyadékáramban való részvétel miatt, ami a visszaverődés szögét is befolyásolja, ami a hagyományos és a sörét-, vagy gyöngy-szórás esetén 90o, míg a nedves szórás esetében a szemcsék inkább felhasító hatást fejtenek ki a felületet bevonó filmre és az áramlás révén végig súrolják, kvázi polírozzák a felületet.
A nedves szemcseszórás lényege tehát, hogy a felület végső állapotát a koptató közeg a folyadékáramban kifejtett hatása révén biztosítja, vagyis finomabb felületet eredményez az áramló folyadék hatása révén. A koptató közeg nem hatol be a tisztítandó anyag szerkezetébe, így a szemcsék sem degradálódnak olyan mértékben, aminek következtében por sem keletkezik, nem úgy mint a száraz szemcseszórás esetében, ahol a felület a becsapódó koptató közeg nyíró erők hatására alakul ki (felületi profil).

1.2 A nedves szemcseszórás előnyei

Pormentes eljárás (!)

A tisztító hatást nem becsapódás, hanem folyadékáram révén érjük el

A folyadék kenőanyagként viselkedik a felület és a koptató közeg között

Ez hosszabb szemcseélettartamot biztosít

Puhább anyagok esetén is elkerülhető a koptató közeg behatolása az anyagba

A felület minősége finomabb lesz

Egy lépésben történik a zsír-, ill. olajtalanítás és a szemcseszórás

 

1.3 TECHNOLÓGIA

1.3.1. A nedves szemcseszórás folyamata

Az AQUBLAST berendezés nyitott ajtaján keresztül betöltünk kb. 20 kg-nyi szórószemcsét, majd folyadékot (a detergens vizes oldatát – kb 1% töménységben) juttatunk a készülék zsompjába, jelig töltve azt.

A nedves szemcseszóró beren-dezésben egy speciálisan erre tervezett poliuretán szivattyú keveri össze a koptató közeget a tisztító folyadékkal, zagyot képezve, amit kb. 2 bar nyomáson juttat a szórópisztolyhoz, ahova préslevegőt is vezetünk, hogy felgyorsítsuk a zagyot és a tisztító hatást növeljük, ami kifejezetten kíméletes.

     

Miután a zagy kapcsolatba került a tisztítandó alkatrésszel, visszavezetjük a zsompba, egy recirkulációs rendszert alkotva ezzel.

A koptató közeg finom törmeléke és egyéb szennyeződések egy túlfolyón keresztül egy szűrő/ülepítő egységbe kerülnek, ami a kabin mögött van elhelyezve.
A zagy kiszórása a kabinban történik a forgóasztalon lévő tisztítandó tárgyra. A forgóasztal azt a célt szolgálja, hogy a kezelőnek ne keljen megemelnie, tartania, mozgatnia a munkadarabot, elég csak a forgó asztalt a megfelelő irányba állítani, miközben a szemcseszórás folyamatos.

Opcióban rendelhető fúvókatartó is, amivel a fúvóka kézbe vehető és ezáltal a mosás kézileg végezhető.

Amennyiben a tisztítandó felületen lévő szennyeződés túl makacs, akkor a folyadék hőmérsékletét növelhetjük (max. 40 oC-ig!) /, a folyadékba merülő 3 kW-os fűtő egység segítségével, amely egy termosztát révén állítható be állandó értékre.

 

Kiegészítő zártkörű öblítő szivattyú a szűrő egységhez (opció) A zártkör azt jelenti, hogy a berendezés nem igényel folyadék elvezetést és nem fogyaszt nagymennyiségű vizet. A lényege ennek az egységnek a nagy szűrő egység, ami megszűri úgy a folyadékot, hogy az újra felhasználható öblítésre és ablakmosásra. – Az általunk ajánlott BIOVRESAL oldat alkalmazása folytán nem keletkezik emulzió és az olajtartalom nagyrészt a folyadékban (vízben) lesz „oldva”, ezáltal a szűrő élettartama is megnő és lehetővé teszi, hogy a mosó oldatot is recirkulációba használjuk, ne csak az öblítő és ablakmosó oldatot.

Természetesen időnként a folyadékból bizonyos pótlásra lesz szükség (vízből és a detergensből), de ez nem jelent nagy mennyiséget.
A folyadék szennyeződés a szűrőpapír tekercsen marad fenn, míg az átszűrt víz egy 12 V-os szivattyú segítségével visszakerül a rendszerbe.

 

1.4. Az AQUABLAST berendezés szerkezeti felépítése

1.4.1. A kabin

A kabin szerkezete 100%-ban saválló acélból készül. A külső köpeny teljesen hegesztett szerkezet, 2-3 mm-es saválló acéllemezből. A boksz rész és a sík rész erősített kivitel. A tartósság érdekében az egész gép pórszórással került bevonásra. A kabin alja perforált saválló acél és egy keretre lett felerősítve. Ez megakadályozza a nagyobb szen-nyeződések lejutását a zsompba.

A perforált lemez alatt található a zsomp, amely valamennyi saroknál meg van erősítve. Így mintegy 100 kg-ig terhelhető. (igény esetén ez növelhető).

1.4.2. Gumibélés

A perforált aljlemez fölött lévő belső kabin gumi béléssel van borítva, zajcsökkentési célból és azért,  hogy a saválló lemezt védjük a szemcsék koptató hatásától.

1.4.3. Forgóasztal (lásd az 1.3.1. fejezetben)

Opcióban választható 600 mm Ø-jű fix saválló forgóasztal, aminek a normál terhelhetősége 80 kg (igény esetén akár 1 000 kg-ig terhelhető forgóasztal is rendelhető). A forgóasztal 3 görgőn fordul, mindegyik görgő két csapágyba van beépítve, amelyek 10 mm-nyire poliuretánnal vannak burkolva.

1.4.4. Jobb kézre nyíló ajtó

A megerősített kivitelű ajtó teljes szélességében és magasságában a kabin jobb kézre eső oldalán van elhelyezve. Az ajtó légmentes tömítéssel és krómozott biztonsági kapcsos fogantyús zárral van ellátva.

1.4.5. Merülő poliuretán szivattyú

Kétfázisú (915/1215-ös típusoknál), vagy három fázisú 2,2 kW-os elektromos motor, ami a szivattyúval össze van szerelve, a könnyebb karbantartás végett.
A kábel sorkapcson keresztül csatlakozik, hogy könnyebben lehessen megbontani karbantartás esetén.

A nagy teljesítményű merülő poliuretán zagyszivattyú gyorsan kiszerelhető, savállóacél belső szűrővel és motorházzal van ellátva.

A szivattyú tervezése lehetővé teszi, hogy könnyen lehessen szétszerelni karbantartási célra és a járókerekét szétszedni három lépésben. A járókerék 2.800-as fordulatszámon üzemel. A járókerékben 4 lapát található, ami maximális hatékonyságot biztosít. A járókerék öntött poliuretán, aminek saválló bélése van.

A járókerék szétszerelése

1. lépés: 2. lépés:  3. lépés:
távolítsuk el a 4 tartócsavart, ami a szivattyú két részét tartja össze. különítsük el a szivattyútest két részét csavarozzuk le ezt a motor-tengelyről, egyszerűen  helyezzünk egy csavarhúzót a motor tengelyén át a csavar mélyedésbe és a járókerék szétcsavarozható.
     
A szivattyú és a motor kiszerelhetősége

A merülő szivattyú egyik legfontosabb jellemzője, hogy a koptató közeg nem tömíti el, amíg a gép áll, például az éjszaka folyamán. Ez az egység gyorsan kiszerelhető a zsompból a gép hátulján, anélkül, hogy a zsompot le kellene üríteni. Valamennyi rögzített tartozék, mint a szűrő és a keverőfúvóka, a házra van erősítve, ami azt jelenti, hogy a szivattyú néhány perc alatt kiszerelhető, ha szervizelésre van szükség. A motor elektromos csatlakozása és a szórófúvóka csatlakozása is gyorsan oldható.

1.4.6. Poliuretán szóró-pisztoly és a lábpedál

A szórópisztoly poliuretánból készült öntvény, ami egyszerre habkönnyű és kopásálló. A szórópisztoly rendszerint szilikon-karbid fúvókával lesz szerelve, hogy könnyen illeszthető legyen az egyedi levegőellátó rendszerhez.

De hosszú élettartamú bórkarbid fúvóka is rendelhető, ha pl. alumíniumoxidot (korundot) használnak koptató közegként.
A szórópisztolyhoz rendelhető fúvókatartó, amivel az kézben tartható és így a mosás kézileg (is) végezhető.
A szórópisztoly egy lábpedál segítségével működtethető, amit ha felengedünk, akkor a koptató közeget tartalmazó zagyot a szórópisztolyhoz engedi, kb. 2 bar nyomáson.
Ezután préslevegőt engedünk a szórópisztolyhoz, hogy a koptató közeget tartalmazó zagyot nagy nyomással a tisztítandó tárgy felületére szórja.

1.4.7. Öblítő pisztoly

A szemcseszóró berendezés belsejében egy öblítő/lemosó pisztoly is fel van szerelve, hogy a kezelő a szemcseszórás után le tudja öblíteni az alkatrészt, mielőtt az kivenné a kabinból. Ez az öblítő víz többnyire vezetékes víz, ami a folyamatos alkalmazás révén a zsomp túlfolyóján távozik (a papír-szűrőn keresztül)az ülepítő edénybe. – Az általunk javasolt BIOVRESAL oldat alkalmazása esetén recirkulációs víz is használható öblítési célra, mivel a BIOVERSAL-val kezelt olajos, vagy zsíros víz a továbbiakban már nem fogja szennyezni (újra beolajozni, v. zsírozni) a felületet, mivel a szénhidrogén szennyeződés igen stabil burkokban lesz jelen az újra hasznosított oldatban, így többé már nem képes kapcsolatba kerülni a fémfelülettel.

1.4.8. Ablaktörlő és mosó

A 12 V-os ablaktörlő tisztán tartja a kezelő által használt ablakot.

A mosó egység hálózati vizet használ és akkor lép üzembe, ha a láb-pedált felengedjük és elkezdjük a szemcseszórást.

   
1.4.9. Benyúló nyílások

Két kar számára van benyúló nyílás kialakítva a berendezés homlokfalán, amely köré egy-egy gumikesztyű kifordított szára van karimával felfogatva, így szükség esetén a cseréjük néhány perc alatt megoldható.

1.4.10. Vízelvezető szelep

Ez a szelep a berendezés zsompján található, a szemcseszínt felett. Ennek a szelepnek az a rendeltetése, hogy a berendezésből könnyen le tudjuk ereszteni az elkoszolódott, szennyezett vizet (oldatot). Ez a folyamat akkor végezhető el, ha a berendezést leállítottuk és a zsompban lévő zagyból a szilárd részecskék már kiülepedtek.

1.4.11. Zsomp túlfolyó

Ez a kifolyó cső a készülék hátulján található és a kettős rendeltetésű szűrőegységhez kapcsolódik (a képet lásd az 1.3.1, pontban).

1.4.12. Kettős rendeltetésű szűrő egység

A szemcseszóró berendezés zsompjának túlfolyóján át távozik egyrészt a fölöslegbe kerülő mosó folyadék, másrészt ezzel együtt a finom szennyeződés, mint a széttöredezett szemcsék, melyek a saválló kettős rendeltetésű  ülepítő edénybe kerülnek. (a képet lásd az 1.3.1, pontban).

A szűrőpapír-tekercs kiszűri az olaj és zsír szennyeződés nagy részét (BIOVERSAL oldat alkalmazásakor erre nincs szükség), valamint a durvább részecskéket, mechanikai szennyeződéseket.
Az ülepítő edénybe jutó oldatból további finomabb szennyeződések ülepednek ki, míg a megtisztult folyadék elvezethető, akár a mosó/öblítő pisztolyhoz is (vagy ahogy már említettük, BIOVERSAL oldat alkalmazása esetén akár recirkuláltatható mosási célra is!).

1.4.13. Kiegészítő zártkörű öblítő szivattyú a szűrő egységhez (opció)
(a képet és a leírást lásd az 1.3.1, pontban)

1.4.14. Merülő melegítő egység/termosztát
(a leírást lásd az 1.3.1, pontban)

1.4.15. A lábra szerelt szabályzó és nyomásmérő

A  nedves szemcseszórás lehetőséget teremt különböző felületminőségek előállítására, ami az alkalmazott levegő nyomásától függ. Bizonyos esetekben a szivattyú nyomása maga is elegendő egy hatékony polírozásra, anélkül, hogy préslevegőt használnánk. Az AQUBLAST berendezésen jól hozzáférhető helyen található egy nyomásmérő és egy szabályzó, hogy a kezelő esetenként be tudja állítani a megkívánt nyomást.

1.4.16. Világítás

A kabinban lévő világítást két külsőleg szerelt 18 W-os fluoreszcensz cső biztosítja, ami a kabin tetején van felszerelve, egy üveglap alatt.

 

1.5. Műszaki adatok

  AQUABLAST 915 AQUABLAST 1215
Elektromos igény:

25 A, 400 V, 3 fázis N + E
(beleértve a 3 kW-os merülő fűtő egységet is)

Levegő:

½” BSP csatlakozás
5 bar, 1.14 m3/min

Víz betáp:

½” BSP csatlakozás
2 – 6 bar

Víz elvezetés:

Padló színt – kb 10 l/min

Zsomp kapacitás:
Koptató közeg: 15 kg 25 kg
Víz: 50 l 100 l
 
Forgóasztal terhelhetőség: 80 kg 250 kg
 

Modell méretek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

915

1891

1789

840

915

1075

878

880

750

873

1215

1891

1789

840

1215

1075

878

1180

1050

873

II. SZÁLLÍTÁSI IDŐ

A megrendelés visszaigazolásától számított kb. 4 hét.

III. GARANCIA

12 hónap, a kopó alkatrészek (pl: fúvóka) kivételével.

 

 Vissza