VIXEN

Foszfátozó – tisztító és előkezelő berendezések


A foszfátozás kémiája

A foszfátozási eljárás egy komplex kémiai folyamat, amely bizonyos fémfelületek átalakítására terjed ki, hogy azt erős, tapadó, oldhatatlan fém-foszfáttá alakítsa. A foszfátozás során egy rozsdásodásnak ellenálló réteg alakul ki, amely kiváló alapot biztosít a felhordandó bevonat számára. Ha például az alatta lévő fémfelület megsérül, nem fog olyan gyorsan korrodálni, mintha a foszfát réteg nem lenne rajta.

A foszfátozáshoz használt oldat általában vas-, vagy cinkfoszfátot tartalmaz, híg foszforsavban oldva. Amikor a foszfátozó oldatot kapcsolatba hozzuk a termékkel, a foszforsav és a fém reakcióba lép egymással és fém-foszfát keletkezik, ami oldhatatlan a felületen és egy réteget alkot, ami fémes színű.
Ez látható az alábbi képeken is, ahol a kékes színárnyalat látható a fémen, ami már ki lett téve a foszfátozási lejárának.

A foszfátozás előnyei

  • Gyökeresen megszünteti az egészségi és biztonsági kockázatot, amit a klórtartalmú oldatok jelentenek.
  • Kiküszöbölése/csökkentése a maratási eljárásnak.
  • Kiváló festék-tapadás – 260 órás sópermet-kamra vizsgálatok.
  • Gyors és rugalmas eljárás.
  • Alacsony üzemeltetési költség.
  • 500 l/min tisztítási kapacitás.
  • Nagy alkatrészek is könnyen kezelhetők.
  • Teljes műszaki után-kezelés, a foszfát oldatra vonatkozóan.
A foszfátozás hatása: foszfátozott és nem foszfátozott felület

 

Foszfátozás VIXEN berendezésben

A VIXEN cég foszfátozó berendezései 3 fázisú ciklust valósítanak meg és foszfátozó és passzíválló oldatokkal vannak kapcsolatban, az alábbiak szerint:

1. Fázis: meleg mosás foszfát oldattal

A foszfátozó oldatot felmelegítik, majd a fémfelületre permetezik, hogy eltávolítsák az olajat és zsírt, emulzió formájában és kémiailag átalakítsák a felületet vasfoszfát-réteggé.

Ez a tiszta, vízmentes felület lehetővé teszi a festékfilmnek, hogy teljesen nedvesítse a fémalapot, javítva ezzel a festék tapadását és növelve a korrózióállóságát.

Az FL250, 3 fázisú foszfátozó berendezés

 

 

2. Fázis: meleg öblítés

Az alkatrészeket leöblítik a recirkuláltatott vízzel, hogy eltávolíthassák az alkatrészek felületén jelenlevő technológiai oldatot, mielőtt passziválnák azt.

3. Fázis: meleg passzíválás

A passzíváló oldatot hozzáadják a sótalanított vízhez, majd az alkatrészeket leöblítik ezzel az oldattal, ami egy reaktív lezárást biztosít, egy teljes és komplett réteget hozva létre, amihez a festék jól tud tapadni. A passziválás nagyon fontos lépés, mivel biztosítja, hogy ne maradjon légzárvány a festék alatt és ezáltal egy extra korrózió-állóságot biztosít.
Ennek a fázisnak a végén az alkatrészek többnyire szárazon kerülnek ki a berendezésből.

Mindegyik FL berendezésnek van kiegészítő szűrőegysége, ami akár 5 µm-ig is ki tudja szűrni a szennyeződést

Vissza